Artikelen en boeken

Nieuwe input voor deze pagina is welkom. Stuur je inzending naar: ikgrensbewustzijn(ad)gmail.com ter attentie van Radjani Edel.

Overzicht van de boeken van Nick Blaser

Een overzicht van de boeken van Nick Blaser.


ARTIKELENSerie: De tuinmetafoor, inzichten en ervaringen van professionals met ik-grensbewustzijn

Pauline Hofstra: "In de psychologie van Alfred Adler is de individuele ontplooiing binnen een sociale omgeving van groot belang. Onze in de vroege kinderjaren ontwikkelde “privé logica”, onze routekaart door het leven, staat ons als volwassene daarbij vaak in de weg en vraagt om aanpassingen."
Individual psychologie en ik-grensbewustzijn 2020)

Nell van de Ligt, Msc
In dit artikel beschrijft Nell van de Ligt een illustratieve casus met een cliente die burn-out is. Aan de hand van vragen en visualisaties werkt Nell onder andere met een 3 dimensionale grensvisualisatie
Een driedimensionale grensvisualisatie. (2020)

In de onderstaande blog vertelt Nell van de Ligt over cliënten met burn-outklachten. Het is noodzakelijk voor de cliënt om de aandacht te richten op het eigen ik-grensbewustzijn. De bewustwording hiervan is het startpunt van de therapie.
Burn out - Wat vraag je aan een burn-out cliënt (2020)
 

Samira Ahale beschrijft het conflict dat zij heeft ervaren als Marokkaanse die in West Europa opgroeit. Zij laat in haar artikel zien hoe zij vanuit haar verworven innerlijke ruimte met nieuwe eigen grenzen de rijkdom van beide culturen weet te erkennen en te waarderen.
De ontdekking van mijn intrapersoonlijke ruimte (2020)


Op kleurrijke wijze weet Ko Klootwijk een oude zen techniek, met het ik-grensbewustzijn te combineren. De enso-cirkel wordt als symbool voor de ik-grens voorgesteld en de zo ontstane binnen- en buitenruimte met zelf gekozen materialen vormgegeven.
De enso-cirkel en ik-grensbewustzijn. (2020)

Radjani Edel en Ko Klootwijk beschrijven in dit artikel het dynamische 'Hoofd-Handen-Hart relatiemodel'. Deze manier van kijken en werken sluit goed aan bij het werken met cliënten in een 3-dimensionale grensvisualisatie (3-DGV).
Tuinieren met Hoofd, Handen en Hart. (2020)
In onderstaand artikel beschrijven Radjani Edel en Ko Klootwijk enkele basisuitgangspunten van het Self Boundary Awareness-model. Dit ruimtelijk model brengt de persoonlijke ik-grens in beeld.
Over ik-grensbewustzijn en Self Boundary Awareness model 2020)

Marian de Rijk beschrijft in dit artikel overzichtelijk de verschillende aandachtposities die bij hoogsensitieve personen vaak te zien zijn. Aan de hand van de dissociatieschaal legt zij uit hoe ver of dichtbij de desbetreffende persoon van zijn innerlijke ruimte verwijderd is.
Aandachtsposities en ik-grensbewustzijn bij hoogsensitieve volwassenen.

Radjani Edel stelt Nick Blaser enkele vragen over de mentale ik-grens, de samenhang tussen therapie en mindfulness, het visualiseren van de ik-grens en zijn fascinatie voor dit onderwerp.
In gesprek met Nick Blaser over ik-grensbewustzijn (2020).

Psychologe Pauline Hofstra beschrijft in onderstaand artikel hoe ze met eenvoudige hulpmiddelen (wolvilt) het ruimtelijke aandachtsmodel in relatietherapie zichtbaar maakt. In dit artikel beschrijft zij hoe ze paren bewust laat worden van de posities die zij ten opzichte van elkaar innemen.
Werken met figuren van wolvilt (2020)

Magda Leenen-Nelissen. In een relatie is er niet alleen sprake van een eigen persoonlijke innerlijke ruimte, maar ook die van de ander. Het blijkt dat het visualiseren van de eigen ik-grens in het bijzijn van de partner leidt tot nieuwe inzichten en tot meer begrip en respect voor elkaar.
Relatietherapie, visualiseren van de eigen grens. 2020)

Rianne Hekking. De vijf universele basisbehoeften volgens J.E. Young in zijn schemagerichte therapie worden in dit artikel aan de hand van het ruimtelijke grensmodel beschreven. Door gebruik te maken van de tuinmetafoor kunnen vroege preventieve interventies door ouders, leerkrachten en hulpverleners eenvoudig uitgelegd en toegepast worden.
Preventief werken met kinderen. (2020)

Kinder- en jeugdtherapeute Marian Jansen vertelt in een gesprek met een collega, hoe zij door het werken aan eigen trauma-ervaringen het belang van stevige ik-grenzen ontdekte. Zij laat zien dat kinderen het de tuinmetafoor moeiteloos begrijpen en een eigen grensbeeld spelenderwijs kunnen ontwikkelen.
Werken met kinderen en de tuinmetafoor. (2020)

Maddy de Bruin beschrijft in dit artikel het persoonlijke proces dat zij is gegaan, van braaf en aangepast meisje, naar zorgzame pleegmoeder, naar levensbeschouwelijke pastor naar uiteindelijk een zichzelf liefhebbende hulpverlener. De stappen die zij heeft gezet worden helder en inzichtgevend weergegeven.
Aandacht en respect voor mijn eigen grenzen.(2020)

Jacqueline Vergeer laat zien dat provocatieve therapie, met warmte, respect en humor ingezet, goed te combineren is met het ruimtelijke aandachtsmodel. Aan de hand van een voorbeeld toont zij in vier sessies aan hoe beelden gebruikt kunnen worden om tot nieuwe inzichten te komen en belemmerende gedragspatronen te veranderen.
Provocatieve therapie en ik- grensbewustzijn. (2020)

In dit artikel beschrijft Magda Leenen-Nelissen de opbouw van de ik-grenstraining (SBAT) en deelt ze de ervaringen van deelnemers. Zij beschrijft specifieke grensthema’s waarmee de deelnemers voorafgaand aan de training te kampen hadden en hoe zij daar gaandeweg de training mee zijn omgegaan.
Self Boundary Awareness Training (SBAT). (2020)

Joke Kamm, De vloerkleedmethode: "In mijn praktijkruimte liggen twee grote vloerkleden. Deze vloerkleden zijn de ankers voor de gevoelswereld van de cliënt(en). In het geval van individuele therapie werk ik met één kleed, bij relatietherapie krijgen de beide personen een eigen kleed."
De Vloerkleedmethode. (2020)


Andere artikelen en informatie

* Behoed onze kinderen voor een tragedie: Victoria Prooday 2021
* Hoe bewaak ik mijn persoonlijke grenzen tijdens de lockdown Trouw mei 2020
* Zo bewaak je je grenzen. Tijdschrift Psychologie van november/december (2019)
* No empathy without self-boundaries Nick Blaser (2015)
* Neurophysiological correlates of various mental perspectives Nick Blaser (2014)
* Een goede reden Jutta Gruber - Nederlandse versie (2017)
* Ein guter Grund Jutta Gruber - Duitse versie (2017)
* De psyche van het tuinhek Liesbet Scager in Keerpunt (2014)
* Manieren waarop mensen de ik-grens van een ander kunnen overschrijden. Uit: Omgaan met agressie door drs. Geuk Schuur (2014)


Terug naar de homepage

Ik-grensbewustzijn Nederland


Radjani Edel
Grietmansstraat 79
8421 RG Oldeberkoop
e-mail
06-22205257


Dr. Nick Blaser
Theodorskirchplatz 7
CH-4058 Basel
0041 61 683 98 52
www.horizologie.ch